Go down
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 20, 2019 1:30 pm
Jest to pierwszy post pod którym pojawiać się będą moje notatki, informacje, itp itd kukuryku


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Nie Lut 10, 2019 10:29 pm, w całości zmieniany 2 razy
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 20, 2019 4:39 pm
Słodycze:

A

B

Balonówki Drooblego (2 sykle za sztukę) –  Gumy bezcukrowe o smaku szalonej jagody. Niezależnie od tego jak długo będziemy je żuć, nie stracą swojego smaku

Blok orzechowy (5 sykli za jeden blok) – Są to duże płaty toffi, z kawałkami różnego rodzaju orzechów. Płaty są tak twarde, iż producent na opakowaniu był zmuszony zamieścić informacje o tym, że ten rodzaj słodkości nie nadaje się do gryzienia. Stało się po tym jak kilku rodziców wniosło oskarżenie producenta do ministerstwa magii po tym, jak ich pociechy połamały sobie zęby, usiłując pogryźć twarde kawałki toffi.


Bezy ( 8 sykli za opakowanie) –  Zwyczajne słodkie bezy o różnych smakach i kształtach

Befsztykowe Lizaki  (63 knuty za sztukę) – Lizaki o smaku krwi. Można znaleźć je w miodowym królestwie na stanowisku "Niecodziennych smaków" Raczej nie wielu czarodziejów i czarownic jest zwolennikiem tego typu lizaków. Natomiast bez wątpienia jest to wielki przysmak wampirów.

Bombonierki Miłosne (3 galeony za opakowanie)  – Są to opakowania czekoladek w kształcie serca. Czekoladki znajdujące się w środku mają w swoim nadzieniu kilka kropel słabego eliksiru miłosnego. Po zjedzeniu kilku czekoladek można poczuć przyjemne odprężenie, w przypadku zjedzeniu zbyt wielkiej ilości, może uzyskać chwilowych efekt zadurzenia w osobie, która postanowiła sprezentować tego typu bombonierkę.

C

Charm Choc

Szalona czekolada -

Cukierki na kaszel (10 sykli za opakowanie) - Kolorowe przeważnie miętowe cukierki, których głównym zadaniem jest łagodzenie kaszlu. Nie mniej cukierki te również cieszą się popularnością wśród ludzi, którzy po prostu lubią miętowy smak.

Cukierki Niespodzianki

Czaszki z Galaretki (17 knutów za czaszkę) - Małe czaszki wykonane z kolorowej galaretki o różnych smakach

Cukierki wywołujące czkawkę (6 sykli za opakowanie) - Kolorowe cukierki przypominające landrynki. Po zjedzeniu ich znikąd pojawia się nagły atak czkawki, który samoistnie mija po kilku minutach

Cukrowa mysz ( 6 sykli za opakowanie) - Słodkości, które wyglądem przypominają mysz. Podobnie jak w wypadku czekoladowych żab, myszy są zaczarowane tak, aby się ruszały, a nawet wydawały z siebie ciche piski. Cukrowe myszy można kupić w kilku smakach
- Czekoladowym
- Truskawkowym
- waniliowym
- oraz o smaku lukrecji

Cukrowe Klątwy

Cukrowe pióra (52 knuty za sztukę) - Są to delikatne słodycze zrobione z waty cukrowej. Wyglądem przypominają prawdziwe pióra. Dlatego uczniowie Hogwartu często przemycają słodkości na lekcje, i potajemnie je ssą sprawiając tym samym wrażenie, że nad czymś się zastanawiają. Pióra są dostępne w różnych wariacjach smakowych, oraz również w wersji Deluxe, która starcza na dłużej.

Cytrynowe dropsy (6 sykli za opakowanie) - Są to cukierki, które w swoim wnętrzu skrywają cytrynowe nadzienie

Cytrynowy sorbet (70 knutów za sztukę) - Jest to mrożony deser, który wykonany jest ze słodzonej wody oraz soku cytrynowego. Cytrynowy sorbet cieszy się wyjątkowo popularnością podczas lata.

Czekolada (2 sykle za tabliczkę) - jest to zwykła czekolada w kolorowych opakowaniach

Czekoladki z likierem ( 7 galeonów za opakowanie) - Jest to bombonierka, w której czekoladki są nadziewane różnego rodzaju smaku likierem.

Czekoladowe kociołki (40 sykli za opakowanie) - Czekoladki sprzedawane w ilości po osiem. Wyglądem przypominają kociołki, a na ich górze znajduje się zielona pianka marshmallow. Nadziewane są ognistą whisky

Czekoladowe różdżki (2 sykle za sztukę) - jest to czekolada kształtem przypominająca różdżkę

Czekoladowe szkielety (10 sykli za sztukę) - Ten czekoladowy wyrób, ma kształt ludzkiego małego szkieletu. Jest to o tyle zabawne, że szkielety potrafią tańczyć, a nawet śpiewać śmieszne przyśpiewki.

Czekoladowe Żaby (89 knutów za sztukę) - Czekoladowy przysmak w świecie czarodziejów. Wyglądem i zachowaniem przypomina prawdziwe żaby. W każdym opakowaniu czekoladowych żab, można znaleźć kartę kolekcjonerską z wizerunkiem sławnego czarodzieja.

Ciasto Drożdżowe (5 sykli za kawałek) - Kawałek ciasta drożdżowego z rodzynkami i polewą lukrową

D

Dropsy (20 sykli za pudełko) - Kolorowe cukierki o różnych smakach, sprzedawane w metalowych pudełeczkach.

Dyniowe paszteciki (2 sykle za 5 sztuk) - Przysmak, który można kupić w pociągu Expres Hogwart. Są to po prostu paszteciki z nadzieniem dyniowym

Dyniowy mus (10 sykli za pudełeczko) - Jest to słodka mocno przetarta dynia

E

Eksplodujące cukierki (3 sykle za sztuke) - Są to cukierki produkowane przez firmę  Kaboon Choco Ltd. Są to okrągłe kolorowe cukierki, które w środku składają się z czekolady, a ich nadzienie wypełnia wybuchający kokos. Podczas ich jedzenia można usłyszeć charakterystyczny wybuch, a policzki konsumenta na chwilę się nadymają.

F

Fasolki wszystkich smaków Bertiego Botta (6 sykli za opakowanie) - Są to popularne cukierki w kształcie fasolek. Ten rodzaj słodyczy jest bardzo lubiony szczególnie przez małych czarodziejów i czarownice. Fasolki występują podobno we wszystkich smakach.

G

Gały czekoladowe (2 sykle za sztukę) - Są to wielkie kule czekolady, wypełnione musem truskawkowym, oraz oblane lukrem i posypane kolorowymi cukierkami

Guma Balonowa Drooblesa (4 sykle za sztukę) - Gumy o różnych smakach z których można robić wielkie balony, które nie pękają przez długi okres czasu

Gigantojęzyczne Toffi (1 sykl za sztukę) - W smaku i wyglądzie przypomina zwykłe toffi, ale po zjedzeniu język spożywającego wydłuża się do ponadprzeciętnych rozmiarów (około 4 metrów)

Guma świecąca w ciemności ( 3 sykle za sztukę) - Guma, która podczas żucia zaczyna świecić.

H


I



J

Jadalne Mroczne Znaki (5 sykli za sztukę) - Cukierki w kształcie mrocznych znaków, takich samych jakie mają wypalone na przedramionach poplecznicy Czarnego Pana. Występują w wielu wariantach smakowych, co w tym wypadku jest mało istotne, bo i tak po zjedzeniu ich nieszczęśnik zaczyna odczuwać nudności, a w najgorszych przypadkach dostaje nagłego ataku wymiotów

Jadowite Skaczące Węże (10 sykli za opakowanie) - Żelki, które wyglądem przypominają węże morskie. Są zaczarowane tak, aby faktycznie wiły się w opakowaniu i usiłowały ugryźć każdego, kto tylko włoży rękę do pudełka.

K

Kajmakowe eklerki (5 sykli za torebkę) - niewielkie cukierki toffi zawinięte w folię. Nadziewane są czekoladą.

Kanarkowe kremówki (7 sykli za sztukę) - Rodzaj napoleonki złożonej z ciasta francuskiego przełożonego bitą śmietaną. Ten kto zje chociażby kawałek przemieni się w kanarka. Efekt mija po kilku minutach.

Kandyzowane ananasy (4 sykle za opakowanie) - Malutkie kawałki ananasa, gotowane w syropie i posypane kryształkami cukru.

Kociołkowe Pieguski

Karaluchy w syropie (2 sykle za opakowanie) - Do tej pory toczą się spory czy nie jest to jeden z najobrzydliwszych słodyczy w czarodziejskim świecie. Nazwa tych "cukierków" wcale nie jest przypadkowa. Są to bowiem prawdziwe karaluch, które zostały jedynie udekorowane na wzór orzeszków ziemnych.  Oblewa się je słodkim syropem po to, aby zabić smak owada

Karmelki gorączkowe (5 sykli za pudełko) - Cukierki o czerwonej barwie, i pikantnym posmaku. Po zjedzeniu temperatura ciała od razu wzrasta, stwarzając tym samym złudzenie wysokiej gorączki

Karmelkowe muszki (7 sykli za opakowanie) - Jest to po prostu karmel w kształcie niewielkich muszek. Ich specjalną umiejętnością jest to, że jeżeli nieopatrznie zostawimy otwarte opakowanie te wylecą i rozlecą się po całym pokoju, a ponowne złapanie ich może być bardzo trudne.


Krajanka z melasy (5 sykli za opakowanie) - Jest to rodzaj chałwy  z kawałkami gorzkiej lub mlecznej czekolady.

Kremowe bryły nugatu (3 sykle za kilogram) - Są to duże okrągłe cukierki robione z miodu cukru i siekanych orzechów. W miodowym królestwie są sprzedawane na wagę.

Krwotoczki Truskawkowe (1 sykl za sztukę) - Truskawkowe cukierki, które wywołują nagły i silny krwotok z nosa.

Kwachy (47 knutów za sztukę) - Bardzo kwaśne zielone lizaki, które swoją kwaśnością są w stanie wypalić dziurę w języku liżącego. Całe szczęście uraz ten niezwykle łatwo wyleczyć prostymi zaklęciami leczącymi.

Kruche Ciasteczka (1 sykl z sztukę) - Bardzo dobre kruche ciasteczka

Keks (2 sykle za kawałek) - Ciasto biszkoptowe z bakaliami

L

Likworowe pałeczki (70 knutów za sztukę) - Są to zwykle lukrecjowe pałeczki

Lizaki (20 knutów za sztukę) - Kolorowe, różno smakowe lizaki


Lodowe myszy (1 sykl za sztukę) - Lody w kształcie myszy. Po zjedzeniu zęby kupującego zaczynają piszczeć i skrzypieć


Lodowe płatki śniegu ( 5 sykli za opakowanie) - Niewielkie słodycze w kształcie płatków śniegu, które rozpuszczają się zaraz po umieszczeniu na języku. Po zjedzeniu możemy poczuć przyjemny chłód. Wyjątkowo rozchwytywane są w upalne dni.

Lukrecjowe gryzki (3 sykle za opakowanie) - Czarne cukierki, które swoim kształtem przypominają pijawki. Jeżeli nie włoży się ich dostatecznie szybko do ust, i nie pogryzie cukierki ożywają i zaczynają gryźć palce tego, który usiłuje je zjeść.

M

Miętowe ropuchy (2 sykle za sztukę) - Jest to magiczny krem miętowy w kształcie żaby. Po zjedzeniu można odczuć przyjemne skakanie w żołądku. Mija po kilku minutach

Motyle skrzydła w cukrze (5 sykli za pudełko) - Są to prawdziwe motyle skrzydła pokryte ciemną gorzką czekoladą, i posypane cukrem i koksem

Mysie Lizaki

Lukrecjowe pająki (49 knutów za sztukę) - Jest to lukrecja kształtem przypominająca pająki. cukierki po włożeniu do ust zaczynają pleść sieć z waty cukrowej.

Musy-Świstusy  (4 sykle za opakowanie) - Duże kulki sorbetu o różnych smakach. Ich zjedzenie powoduje unoszenie się kilka centymetrów nad ziemią. Efekt mija po kilku minutach.

Muffiny (4 sykle za sztukę) - Ciastko w kształcie wysokiej babeczki na słodko. Może występować z kawałkami czekolady, lub nawet z budyniem

N

Nietopiące się lody (2 sykle 17 knutów za sztukę) - Jak sama nazwa wskazuje są to lody o różnych smakach, których nie można roztopić. Idealne dla ludzi, którzy długo jedzą.

O

Omdlejki Grylażowe (7 sykli za opakowanie) - Cukierki o smaku pomarańczowym. Powodują, że jedzący straci przytomność na kilka sekund po zjedzeniu

Owocowe żelki (3 sykle za sztukę) - gotowane cukierki z cukru i aromatów. Można znaleźć je w tradycyjnych smakach takich jak truskawka i wanilia, ale występują również pod postacią smaku kalafiorów, brokułów, czy ostrej papryki

P

Piernikowe Traszki

Pieprzne diabełki (5 sykli za pudełko) - Miętowe cukierki po zjedzeniu których z uszu i nosa wydobywa się dym

Pixie Puffs (10 sykli za pudełko) - Płatki śniadaniowe dla czarodziejów i czarownic

Pudding (6 sykli za porcje) - Pudding podawany na słodko można znaleźć przeważnie w kawiarniach. Pojawia się w kilku wariantach smakowych:
- Pudding Czekoladowy
- Pudding Migdałowy
- Pudding Owocowy
- Pudding Ryżowy
- Pudding Toffi
- Pudding Waniliowy

Q



R

Różowe kostki lodów kokosowych (3 sykle z pudełko) - Sprzedawane jako „Różowe połyskujące kwadraty” są  dostępne w kilku smakach. Nadają się doskonale na upalne dni

S

Słone Toffie (10 knutów za opakowanie) - Chociaż cukierek smakuje jak najzwyklejsze toffie, po zjedzeniu odczuwa się wielkie pragnienie

Słodycze wytwarzające odgłosy (14 knutów za opakowanie) - Niewielkie kolorowe cukierki o różnych smakach. Po zjedzeniu ich przez kilka chwil jesteśmy w stanie wydobyć z siebie przeróżne odgłosy zwierząt

Słodzone Migdały (5 knutów za kilogram) - Są to migdały otoczone kolorową, słodką skorupką

Sernik (3 sykle za porcje) - Rodzaj cista deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Występuje w kilku wariacjach smakowych:
- Sernik Cytrynowy
- Sernik Czekoladowy
- Sernik z Rodzynkami

Szarlotka (2 sykle za porcje) - pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców, zwykle są to jabłka.


Ś

Ślimaki−gumiaki (3 knuty za sztukę) - Są to żelki, które kształtem przypominają ślimaki. Wielu czarodziejów nie przepada za tego rodzaju słodkością, gdyż ślimak po włożeniu do ust zaczyna się wić, i jego ruch są wyczuwalne w przełyku a nawet przez chwilę w żołądku.

T

Toffi (3 knuty za kilogram) - Zwykły cukierek o smaku toffie

Łamiszczęki miętowe (7  knutów za pudełko) - Są to bardzo twarde miętówki, które w żaden sposób nie nadają się do gryzienia. Wedle zapewnień producenta na opakowaniu cukierek wystarcza na dwie godzinny ssania

U

V

W

Wstrząsoladki (1 galeon za opakowanie) - Chociaż ta bombonierka czekoladek nie wyróżnia się żadnymi magicznymi właściwościami, bez wątpienia jest to jedna z najlepszych czekolad jakie można kupić w miodowym królestwie.

Wykwintne Kandyzowane Ananasy Bolandiego (2 galeony za pudełko) - Nie tylko nazwa skazuje na to, iż słodycz ten jest z wyższej półki. Jego cena również o tym informuje. A przecież te ananasy tak naprawdę nie różnią się niczym od tradycyjnych kandyzowanych ananasów.

Wymiotki Pomarańczowe 4 knuty za sztukę) - Są to dwukolorowe cukierki, o dwóch smakach. Pomarańczowym i jagodowym. Po zjedzeniu kupujący dostaje nagłego ataku wymiotów, który samoistnie mija po kilku minutach.

X

Y

Z

Zupa z krwi nietoperza (2 sykle za butelkę) – Rodzaj ciemnoczerwonego syropu, który można dodawać do słodyczy. Niektóre słodkości pod jego wpływem są wstanie zmienić smak, lub nawet kolor


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 21, 2019 2:05 am, w całości zmieniany 1 raz
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 20, 2019 11:56 pm
Jedzenie zwykłe


  • Marynowany Węgorz (1 galeon za talerz) - Jest to potrawa doskonale znana mugolom jak i czarodziejom. Jest to ryba marynowana w occie, białym winie z dodatkiem kilku przypraw takimi jak: liść laurowy lub czarny pieprz. Danie to można spotkać w dziurawym kotle (reklamowane jako specjalność zakładu) ale również w pubie pod świńskim łbem.




  • Bouillabaisse (3 galeony za talerz) - Nie jest to dobrze znana potrawa, gdyż pochodzi ona z Francji. Nie mniej w bardziej luksusowych restauracjach na terenie mugolskiego jak i czarodziejskiego Londynu można ją spotkać w menu




  • Pieczeń wołowa (5 galeonów za talerz) - Rodzaj mięsa smażonego w piecu. Podawane jest często z ziemniakami i różnego rodzaju warzywami. Danie to można zamówić w bardziej wykwintnych restauracjach.




  • Pieczona wieprzowina (1 galeon za talerz) - Prosta potrawa serwowana w dziurawym kotle oraz w pubie pod świńskim łbem



  • Placek nadziewany siekaną wątróbką i cynaderkami(1 galeon za talerz) - Brytyjska potrawa znana mugolom i czarodziejom. Danie ma formę ciasta nadziewanego pokrojonymi nerkami wołowymi i kawałkami wołowego mięsa, w gęstym sosie. Jada się je przeważnie na obiad




  • Domowa Dziurawa Zupa (4 sykle za talerz) - zupa jarzynowa podawana w dziurawym kotle



  • Pudding z siekanego mięsa (3 galeony za talerz) - Brytyjskie danie znane mugolom i czarodziejom. Potrawa ma formę pokrojonych w kostkę steków z dodatkiem jagnięciny lub wieprzowych nerek, polanych gęstym sosem.



  • Flaki (2 galeony za talerz) - Flaki jest to potrawa składająca się w dużej mierze z fragmentów żołądka wołowego. Potrawę można spotkać w dziurawym kotle, oraz w pubie pod świńskim łbem



  • Frytki (10 sykli za talerz) - Smażone, cienko krojone ziemniaki, które są znane i czarodziejom oraz mugolom. Frytki można zakupić na ulicach mugolskiego Londynu, oraz w różnego rodzaju restauracjach.



  • Upolowane ciasto (2 galeony za talerz) - Danie znane mugolom i czarodziejom. Podawane w dziurawym kotle ma formę pasztecików, które są nadziane mięsem, przeważnie dzikich ptaków i zwierząt takich jak: kuropatwa, bażant, jeleń i zając



  • Gulasz wołowy (1 galeon za miskę) - Jest to przypominająca zupę potrawa wywodząca się z Węgier. Można w niej znaleźć kawałki mięsa, paprykę, oraz dużą ilość przypraw takie jak pieprz



  • Zapiekanka z mięsa i kartofli (4 galeony z talerz) - Tradycyjna angielska zapiekana potrawa. Składa się z jagnięciny
    i warzyw. Posiada ona dwie warstwy  – wierzchnią, z purée ziemniaczanego, oraz spodnią, będącą potrawką z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw.



  • Zupa Cebulowa (2 galeony za talerz) - Gęsta zupa robiona z kawałków gotowanej cebuli. Można ją zakupić w dziurawym kotle



  • Kornwalijski pasztet (3 galeony za talerz) - Jest to pieczony pieróg z nadzieniem mięsno-warzywnym



  • Grochowa (3 galeony za talerz) - Niezwykle gęsta zupa składająca się z gotowanego grochu, warzyw oraz różnego rodzaju przypraw. Jest stałym elementem menu dziurawego kotła, oraz jest reklamowana jako specjalność tego pubu.



  • Fasolowa  (2 galeony za talerz) - Zupa na bazie bulionu z żeberek. Głównym składnikiem dania jest fasola, marchewka, kawałki ziemniaków, oraz duża ilość przypraw



  • Zupa z chili (3 galeony za talerz) - Pikantna rozgrzewająca zupa, dla miłośników ostrych smaków



  • Jajecznica na tostach (2 galeony) - Jest to jajecznica, która podana jest na tostach



  • Pieczone Kiełbaski (4 galeony) - Pieczone kiełbaski są podawane z cebulką, i z musztardą, chrzanem lub keczupem. Zależy od upodobania klienta



  • Pstrąg pieczony  (4 galeony) - Pieczona ryba podawana z ziemniaczanymi talarkami



  • Wątróbka z cebulką (2 galeony) - Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość tania propozycja obiadowa. Często podawana z ziemniakami oraz ogórkiem, lub innymi surówkami



  • golonka po bawarsku(5 galeonów) - Tradycyjne niemieckie danie, które swoje korzenie ma w Bawarii. Danie to ma sporo zwolenników oraz i przeciwników, ale bez wątpienia jest to bardzo pożywne danie.



  • Bułeczki dyniowe (2 galeony) - Bułeczki z nadzieniem z musu dyniowego



  • Klopsiki z sosem cebulowym (3 galeon) - Są to gotowane kulki z mielonego mięsa wieprzowego, oblane sosem na bazie cebuli i pietruszki. Podawane z ziemniakami



  • Naleśniki z syropem klonowym (2 galeony) - To jeden z najprostszych przepisów. Idealne na śniadania, ale również spożywa się je od czasu do czasu na obiady, oraz mogą stanowić doskonały deser.



  • Smocze jaja (4 galeony) - Są to gotowane jaja smoka



  • Śledź w oleju (1 galeon) - Popularne danie stosowane jako przekąska, lub zakąska do szklaneczki czegoś mocniejszego. Dobrze komponuje się z wódką



  • Papryka marynowana (1 galeon) - Podłużne paski czerwonej papryki zanurzone w occie



  • Zupa kukurydziana (2 galeony) - Jest to potrawa mająca swoje korzenie w Ameryce. Jest to doskonała opcja obiadowa, bowiem zupa jest niezwykle sycąca. Czasami dodaje się do niej kaszę lub grzanki.



  • Chowder amerykański (1 galeon) - Jest to jedno ze sztandarowych dać kuchni północno-wschodnich srtanów US. Zupa ma kremową konsytencje i głównie składa się z małży.



  • Kalifornijska zupa z cukinii i oregano (3 galeony) - Jeżeli jesteś miłośnikiem mocno przyprawionej cukinii, to to danie jest stworzone własnie dla ciebie.



  • Luizjańska zupa z kukurydzą i krewetkami (2 galeony) - Idealne danie dla łowców krokodylów.



  • Zupa rybna z ziemniakami (3 galeony) - Zwykła, lekko pikantna zupa rybna z dodatkiem kawałków ziemniaków



  • Pancakes (2 galeony) - Rodzaj grubego i puszystego naleśnika, podawane często z kawałkiem masła i polane syropem klonowym



  • Pikantne skrzydełka (5 galeonów) - Pieczone skrzydełka kurczaka, polane ostrym sosem



  • Burgery (3 galeony) - typowe danie typu fast food, kanapka z kotletem z mięsa wołowego. Porcja mięsa mielonego uformowana jest tu w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie.



  • Corn dog (2 galeony) - amerykańskie danie typu fast food. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym oleju. Corn dogi podawane są na drewnianym patyku lub bez niego.



  • Mac and cheese (4 galeony) - Danie wywodzące się z ameryki. Jest to niewielki makaron, wymieszany ze specjalnie przygotowanym sosem serowym



  • Hot-Dog (2 galeony) - Popularne szybkie amerykańskie danie. Krótko mówiąc Jest to kawałek gotowanej parówki, włożona pomiędzy dwie bułki. Często dodaje się do tego dania trochę surówki, i kawałki prażonej cebuli.



  • Smażone krążki cebulowe (4 galeony) - Kawałki cebuli obtoczone w specjalnym cieście i smażone w głębokim oleju



  • Meksykańska zupa z kukurydzy (6 galeonów) - Gęsta, pikantna i bezmięsna zupa



  • Brokułowa zupa-krem (7 galeonów) - Krem składający się głównie z tartych brokułów



  • Zupa krem z pora i ziemniaków (5 galeonów) - Chociaż samo danie nie jest trudne do zrobienia, jego cena często może temu przeczyć.



  • Mleczna zupa dyniowa (10 galeonów) - Popularna zupa w Anglii. Często traktuje się ją jako pożywne śniadanie.



  • Francuska zupa krem z kasztanów (12 galeonów) - Rzadko spotykane danie w Anglii, a jeżeli można na nie natrafić bardziej niż pewne jest to, iż wyda się na fortunę na niewielki talerzyk tej zupy.



  • Panierowane roladki schabowe z włoską nutką (14 galeonów) - Mięso przyprawia się ziołami prowansalskimi, a do środka wkłada się żółty ser, trochę papryki, suszonych pomidorów oraz pietruszkę, lub trochę bazylii.



  • Duszona łopatka z prawdziwkami (10 galeonów) - Danie to można spotkać w kilku wariacjach. Można dodać do mięsa inny rodzaj grzybów, lub dusić w sosie śmietanowym



  • Roladki schabowe z pieczarkami w sosie (13 galeonów) - Jedno z uwielbianych domowych dań - roladki schabowe z pieczarkami w towarzystwie ogórka kiszonego lub surówki oraz gotowanych ziemniaków. Miękkie mięso i aromatyczne pieczarkowe nadzienie



  • Pikantna pieczeń rzymska (10 galeonów) - Pieczeń nadziewana dużą ilością chilli i pieprzu.



  • Kaczka w sosie brzoskwiniowym (12 galeonów) - Pieczona kaczka, nadziewana brzoskwiniami oraz polana sosem brzoskwiniowym. Podawana często w towarzystwie pure ziemniaczanego



  • Ogniste ogórki (2 galeony) - Rodzaj pikli z dużą ilością chilli



  • Grzyby w pomidorach (4 galeony) - Różnego rodzaju grzyby zalane octem z dodatkiem suszonych pomidorów.



  • Śledź w oleju (3 galeony) - po prostu śledź w oleju



  • Marynowane grzyby (5 galeonów) - Różnego rodzaju grzyby zalane octem i przechowywane w szklanych słoikach. Dobre jako przekąska



  • Tatar (4 galeony) - potrawa przyrządzana ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, oleju, soli i pieprzu oraz opcjonalnie żółtek jaj, cebuli, Maggi lub sos Worcestershire. Nieobowiązkowymi dodatkami są grzyby marynowane, ogórki lub sardynki w oleju



  • Marynowane śledzie na ostro (2 galeony ) - Są to śledzie marynowane w oleju, z dodatkiem chilli oraz odrobinka cytryny


  • Ryba z frytkami (2 galeony) - Tradycyjne szkockie danie, które stało się popularne w całej Wielkiej Brytanii. Danie opiera się głównie na kawałkach panierowanej ryby, podawanej z frytkami. Podawane często jest w kawałkach starych gazet.


  • Duszony żołądek owcy (5 galeonów) - Danie ma szkockie korzenie. Jest to wydęty, duszony żołądek owcy, wypełniony masą z wątroby, serca i płuc wymieszanymi z cebulą, mąką owsianą i ziołami. Choć opis potrawy może przyprawiać o gęsią skórkę, jej smak jest naprawdę ciekawy.


  • Mięsna zupa (4 galeony) - Wywar gotowany na karku baranim lub wołowym z dodatkiem jarzyn i kaszy perłowej, jest naprawdę pożywna i doskonale rozgrzewa.


  • Szkocki placek (5 galeonów) - rodzaj ciasta wypełnionego mięsnym nadzieniem. Placki mają z reguły średnicę kilku centymetrowy, a ich wnętrze wypełnia odpowiednio przyprawiona jagnięcina lub baranina.


  • Schab po cygańsku (3 galeony) - Kawałki rozbitego schabu obłożonego serem, papryką, cebuli. Zapieka się go w formie zapiekanki.


  • Jajka po szkocku (2 galeony) - jajka ugotowane na twardo, obtoczone mielonym mięsem z przyprawami, wysmarowane pianą z białek i posypane okruchami ciemnego chleba, a następnie wysmażone na oleju.


  • szkocki stek (4 galeony) - Dobrze wysmażone krowie mięso podawane z tłuczonymi ziemniaczkami


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pią Lut 01, 2019 12:27 pm, w całości zmieniany 4 razy
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Pon Sty 21, 2019 12:05 am
Jedzenie dla duchów(takie tam może się przyda)

  • Ciasto w kształcie grobu - Ciasto, które duchy organizują przy jakiejś wielkiej okazji. Jest to olbrzymie ciasto kształtem przypominający nagrobek z czarnym lukrem. Niestety nie nadaje się do jedzenia przez żywych, gdyż ciasto jest spalone i spleśniałe


  • Ser pokryty pleśnią - Kawałki sera pokryte zieloną pleśnią, zdecydowanie u żywego człowieka wywołałyby wielogodzinne zatrucie pokarmowe


  • Spalone ciasteczka - Twarde jak kamień, czarne jak węgiel


  • Spleśniały chleb - Duchy najwyraźniej lubią wszystko co jest spleśniałe.


  • Robaczywy gulasz - W daniu roi się od wijących się robaków, a jego zepsuty intensywny zapach odrzuca, każdego żywego osobnika


  • Zapleśniałe orzeszki - Po prostu popsute, śmierdzące i spleśniałe orzechy
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Pon Sty 21, 2019 12:48 am
Napoje

Napoje Niealkoholowe


  • Bąbelkowa herbata brzoskwiniowa (2 galeony za imbryk) - Jest to lubiana przez czarodziejów herbata, która jest lekko gazowana i ma smak brzoskwiniowy



  • Cappuccino (1 galeon za filiżankę) - kawowy napój znany i mugolom i czarodziejom. Nie mniej częściej ten specjał można spotkać w mugolskich kawiarniach



  • Piwo kremowe (3 sykle za kufel) - Napój podawany na ciepło lub zimno, jest w stanie wprowadzić w pogodny nastrój, oraz rozgrzać. Zawiera w sobie malutką ilość alkoholu, na tyle małą, że ten rodzaj piwa jest dostępny już dla trzynastolatków. Tylko skrzaty są w stanie upić się kremowym piwem



  • Eksplodująca lemoniada (2 sykle za kubek) - Lemoniadę można zakupić w dziurawym kotle. Nie cieszy się ona zbyt dużą popularnością, pewnie dlatego iż tabliczka wisząca przy menu ostrzega, iż wypicie takiej lemoniady może zagrozić zdrowiu pijącego.



  • Gazowany sok pomarańczowy Ottera (3 sykle za butelke) - Jest to po prostu gazowany napój o smaku pomarańczowym



  • Sok pomarańczowy (2 sykle za szklankę) - Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy



  • Sok dyniowy (2 sykle za butelkę) - Jest to napój zagęszczony, lub świeży przecier dyniowy z odrobiną wody. Jest to bardzo popularny napój wśród czarodziejów



  • Wiążący język miąższ cytrynowy (4 sykle za kubek) - Porównywany jest do zwykłe lemoniady, ale nie jest tak cierpki. Po wypiciu przez chwilę plączę się język przez co pijący nie jest w stanie poprawnie powiedzieć żadnego słowa.



  • Woda goździkowa (5 sykli za buteleczkę) - Jest to rodzaj wody gazowanej z dodatkiem olejku goździkowego. Napój ten ze względu na swoje właściwości rozkurczowe podawany jest jako lek na lekkie bóle brzucha. Woda goździkowa znana jest tylko czarodziejom



  • Kakao (2 sykle za kubek) - Wyrób z mielonych nasion kakowca.



  • Gorąca Czekolada (3 sykle za kubek) - Roztopiona i zmieszana z mlekiem gorzka, lub mleczna czekolada. Można dodawać do niej różnego rodzaju przyprawy typu: cynamon lub imbir



  • Woda (1 sykl za szklankę) - Po prostu woda



  • Soki owocowe (6 sykli za buteleczkę) - Różnego rodzaju świeżo wyciskane soki owocowe



  • Herbata z lipy z miodem (2 galeony) - Herbata z liści lipy z dodatkiem łyżeczki miodu



  • Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową (1 galeon) - Silnie rozgrzewająca herbata



  • masala chai - herbata po indyjsku (5 galeonów) - Tradycyjna indyjska herbata z mlekiem, oraz z dodatkiem specjalnej przyprawy na którą składa się: Goździki, kardamon, cynamon, pieprz, koper włoski, oraz z odrobiną imbiru. Herbata ta bardzo silnie rozgrzewa



  • Herbata lipowa (2 galeony) - Herbata parzona z liści lipy. Często dodaje się do niej kilka łyżek miodu



  • Herbatka z Czystka (3 galeony) - Silnie ziołowa herbata. Traktuje się ten napój również jako lek, bowiem czystek ma również medyczne zastosowania.



  • Herbata z anyżem (1 galeon) - Zwykła słodzona czarna herbata z dodatkiem anyżu.



  • Herbata miętowa (2 galeony) - Czarna herbata z dodatkiem świeżych listków mięty



  • Zielona herbatka kwiatowa (4 galeony) - Herbatę te parzy się z dodatkiem różnych kwiatów, przez co uzyskuje się silny kwiatowy zapach i smak



  • Herbata z pomarańczą (3 galeony) - Zwykła czarna herbata z dodatkiem tartej skórki pomarańczy



  • Herbata z sokiem z cytrusów i cynamonem (2 galeony) - Herbata ta jest idealna dla ludzi, którzy lubią lekko kwaskowe napoje oraz smak cynamonu



  • Herbata z migdałami oraz mlekiem (1 galeon) - W herbacie pływają kawałki migdałów. Nie jest polecana dla osób, które mają uczulone na różnego rodzaju orzechy



  • Lemoniada (3 galeony) - Schłodzony napój składający się z wody, soku z cytryny i cukru



  • Kawa parzona (2 galeony) - Zwykła czarna kawa, zalewana gorącą wodą



  • Kawa z ekspresu (3 galeony) - Mało popularny rodzaj kawy w świecie czarodziejów. Jeżeli gdzieś na nią się trawi, należy przygotować się na to, iż wyda się sporo galeonów



  • Herbata Ceylon z dodatkiem jabłek i cynamonu (11 galeonów) - Dla wielu herbata ta ma smak szarlotki



  • Herbata z ananasem i bławatkiem (16 galeonów) -



  • Zielona herbata Sencha z dodatkiem ananasa, mango, kwiatu granatu oraz kwiatu lotosu (10 galeonów)



  • Gorąca kompozycja owocowa z ananasem, papają, jabłkiem, wiśnią i rodzynkami (12 galeonów)



  • Herbata biała cesarska (16 galeonów) - Jedna z najdroższych herbat. I chociaż w ocenie wielu ludzi nie różni się smakiem od zwykłej herbaty, to na pewno różni się ceną.



  • chińska herbata czarna (10 galeonów) - Tradycyjna chińska herbata



  • Czarna herbata cejlońska z dodatkiem cytryny, truskawki, żurawiny, brzoskwini oraz bławatka (16 galeonów)



  • Zielony Rooibos z dodatkiem mango i marakui (13 galeonów)



  • Indyjska zielona herbata (10 galeonów)



  • Herbata czarna z dodatkiem karmelowych kostek (14 galeonów)



  • Espresso (10 galonów)



  • Americano (12 galeonów)



  • Cappuccino (10 galeonów)



  • Kawa mrożona (13 galeonów)



  • Irish coffee (10 galeonów)



Napoje Alkoholowe


  • Brandy (2 galeony za kieliszek) - Wykwintny napój alkoholowy destylowany z wina



  • Piwo (1 galeon za kufel) - Napój alkoholowy wytwarzany z szyszek chmielu. Jest on znany w świecie czarodziejów jak i świecie mugoli. Można go nabyć w dziurawym kotle, oraz w pubie pod świńskim łbem.



  • Chichacz (3 galeony za butelkę oraz 1 galeon za kieliszek) - Czarodziejski alkohol popularny w USA. Zawiera w sobie wyciąg z rechotka, przez co pijący go w pewnym momencie sam zacznie chichotać. Ten rodzaj trunku podaje się w małych kieliszkach. Istnieje również zakupienie go w finezyjnie zdobionej butelce



  • Rum porzeczkowy (2 galeony za kieliszek) - Napój owocowy robiony z porzeczek. Jest wysoko procentowy. Może dochodzić nawet do osiemdziesięciu procent



  • Gorące wino z korzeniami i koglem−moglem (1 galeon za kubek) - Specjalne podgrzewane wino z ubitymi żółtkami jajka, cukrem oraz przyprawami korzennymi. Dobrze rozgrzewa, ale też jest wysokoprocentowym alkoholem



  • Grzany Miód/Miód pitny(5 sykli za kieliszek) - Napój alkoholowy, który powstaje przez fermentacje w beczkach miodu pszczelego. Na mroźne dni jest podgrzewany na specjalne życzenie klienta. Można dodać do niego trochę przypraw korzennych



  • Sherry (2 galeony za kieliszek) -Sherry jest wzmacnianym winem o zawartości alkoholu od szesnastu do dwudziestu procent. Alkohol ten pochodzi z Hiszpanii



  • Ognista Whisky (1 galeon za szklaneczkę) - Napój alkoholowy, który można zakupić w różnych pubach. Chociaż pić go mogą dopiero pełnoletni czarodzieje, zasada ta nie zawsze jest przestrzegana



  • Szampan (10 galeonów za butelkę) - Musujące białe wino popularne wśród mugoli i czarodziejów



  • Mózgotrzep (2 galeony za kieliszek) - Drink popularny w USA oraz niezwykle mocny. Dla słabszych głów wystarczy jeden kieliszek aby się upić



  • Wino pokrzywowe (3 galeony za kieliszek) - Trunek z pokrzyw, który działa przeciwkrwotocznie, przeciwbólowo, oraz moczopędnie. Chociaż jest traktowany jako lekarstwo, na pewno znajdą się miłośnicy, którzy nie odmówią sobie kieliszeczka od tak bez powodu.



  • Wino skrzatów (1 galeon za kieliszek) - Trunek o krwistoczerwonej barwie wytwarzany przez skrzaty domowe. Czarodzieje wiele razy usiłowali stworzyć swoją wersję wina skrzatów, ale nigdy nikomu nie udało się odtworzyć tego trunku 1:1



  • Wino Superior (6 galeonów za kieliszek) - Wino tworzone przez rodzinę Malfoyów. Aby było zdatne do picia musi dojrzewać tysiąc lat




  • Wódka (5 sykli za kieliszek) - Mocny alkohol powstały w wyniku wymieszania odpowiednich proporcji spirytusu rektyfikowanego z wodą. Trunek ten przeważnie sięgo od 30% do 40% zawartości alkoholu



  • Absynt (3 galeony) -  wysokoprocentowy napój alkoholowy otrzymywany w procesie ekstrakcji różnego rodzaju ziół, przede wszystkim kwiatów i liści piołunu, oraz anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu i innych. Absynt zaliczany jest do wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki.



  • Arak (4 galeony) - Arak (z arabskiego „słodki sok”) to bezbarwny i niesłodzony bliskowschodni trunek zaliczany do grupy destylatów roślinnych i korzennych, który powiązany jest z wieloma podobnymi alkoholami produkowanymi w krajach wokół basenu Morza Śródziemnego. Proces produkcji Araku polega na dwukrotnej destylacji sfermentowanego soku z winogron lub rodzynek.



  • Armagnac 4 (galeony) -  destylowany najstarszy francuski i europejski napój alkoholowy produkowany z białych winogron pochodzących z regionu Armaniak (winiak). Trunek wywodzi się z regionu Armagnac w Gaskonii (pd-zach Francja).



  • Burbon (3 galeony) - Burbon to amerykańska whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień).



  • Cachaça (5 galeonów) - Cachaça to bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego, do którego dozwolony jest dodatek cukru



  • Calvados (2 galeony) - Calvados to napój alkoholowy otrzymywany z cydru czyli przefermentowanego moszczu jabłkowego pochodzącego z Dolnej Normandii we Francji. Legenda powstania trunku głosi iż pierwszą destylację moszczu jabłkowego w swoim gospodarstwie w Mensil-au-Val rozpoczął pewien agronom de Gouberville w 1554 roku.



  • Cydr (1 galeon) - Cydr to inaczej jabłecznik napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek o wyglądzie od mętnego po klarowny.



  • Nalewka z Szałwiowa  (2 galeony) - Rodzaj mocnej nalewki, o intensywnym smaku i zapachu szałwi



  • Nalewka śliwkowa (3 galeony) - Rodzaj owocowej nalewki, zrobionej z dojrzałych i słodkich śliwek



  • Nalewka z kwiatów dzikiego bzu (4 galeony) - Alkohol o silnie kwiatowym smaku i zapachu




  • Nalewka Imbirowa (1 galeon) - Doskonała na zimne zimowe dni. Czarodzieje i mugole niezwykle często piją ją w celach rozgrzewających, lub nawet jako lekarstwo na przeziębienia




  • Melisowa nalewka (3 galeony) - Melisa znana jest ze swoich właściwości uspokajających i wyciszających. Starsze czarownice i czarodzieje traktują to jako dobre lekarstwo na bezsenność




  • Nalewka na kwiatach mniszka lekarskiego (4 galoeny) -




  • Nalewka wiśniowa (2 galeony) - Jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spotykanych nalewek. Czarodzieje oraz mugole bardzo często trzymają w domach nalewkę własnej roboty.

 


  • Nalewka Gruszkowa (5 galeonów) - Nalewka gruszkowa jest jednym z tych trunków, które wymagają wiele cierpliwości. Owoce gruszy niezwykle wolno oddają swój aromat, przez co powinny macerować się przynajmniej rok, a najlepiej dwa



  • Pigwówka (2 galeony) - alewka pigwowa (prawidłowo należałoby ją nazywać pigwowcową)  cieszy się wielkim uznaniem, a to dzięki pięknemu złotemu kolorowi, niespotykanemu aromatowi cytryny, oraz słodko-kwaśnemu smakowi.



  • Likier Anyżowy (3 galeony) - Słodki, mocny trunek o silnym zapachu anyżu, wanilii, oraz z nutką smaku cytrusowego



  • Spirytus (15 sykli) - Spirytus rektyfikowany to destylat lub wodny roztwór alkoholu etylowego o zawartości około 96% alkoholu. Alkohol etylowy tworzy z wodą mieszaninę azeotropową, jest to maksymalne stężenie, które można otrzymać przez rektyfikację spirytusu surowego.



  • Tequila Silver (4 galeony) - to tequila butelkowana bezpośrednio po destylacji. Leżakuje w szczelnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, ale nie dłużej niż 60 dni. Taki proces przechowywania nie powoduje dojrzewania tequili.



  • Tequila Reserva (10 galeonów) - jest to trunek z najwyższej półki, który może leżakować nawet 8 lat zanim trafi na rynek.



  • Szkocka Whisky (3 galeony) - whisky wyprodukowana w Szkocji w sposób określony przez Scotch Whisky Regulations



  • Likier Jagermeister (6 galeonów) - Najpopularniejszy likier ziołowo-korzenny na świecie. zawiera 56 rożnych ziół, owoców i korzeni. Są to między innymi rumianek, tymianek, drzewo sandałowe, imbir, szafran, rozmaryn i borówka. Jagermeister otrzymuje się w procesie maceracji ziół w najczystszym spirytusie przez okres około półtora roku. Jego subtelna słodycz przeplatająca się z naturalną goryczką jest doskonałym uzupełnieniem smaków drinków.



  • Likier Mozart Dark Chocolate (4 galeony) - W smaku wyczuwalna nuta gorzkiej czekolady delikatnie przeplata się z łagodnymi śmietankowymi niuansami, pozostawiając na podniebieniu przyjemne wspomnienie. Charakterystyczna okrągła butelka skrywa w sobie jedwabiście kremowy trunek o wdzięcznej barwie ciemnej czekolady, który przygotowany został dla uciechy każdego podniebienia.



  • Likier cytrynowy (3 galeony) - Tradycyjny likier włoski, otrzymywany z zalanych alkoholem skórek cytryn. Jest to jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich likierów.  Likier ten doskonale nadaje się do picia solo lub jako składnik wielu koktaili. Jego smak jest dobrze zaokrąglony, z mile rozprzestrzeniającym się aromatem cytryny w ustach.



  • Wódka Belvedere (3 sykle) - Propozycja dla prawdziwych koneserów wódki.  Wódka ta ma gładki smak i intensywny aromat z nutką wytrawnej gorzkiej czekolady, ciemnej pikantnej przyprawy i kremu karmelowego



  • Gin Bombay (3 galeony) - Produkowany zgodnie ze starą recepturą ekskluzywny angielski gin o subtelnym smaku i charakterystycznej.



  • Whiskey Jack Daniel's (4 galeony) - Znana amerykańska whisky produkowana od 1866 roku. Każda jej kropla jest filtrowana przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego.


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pią Lut 01, 2019 1:10 pm, w całości zmieniany 5 razy
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Pon Sty 21, 2019 1:53 am

Dziurawy Kocioł


Zupy




1. Domowa Dziurawa Zupa 4 sykle
2. Flaki 2 galeony
3. Zupa Cebulowa 2 galeony
4. Grochowa 3 galeony
5. Fasolowa 2 galeony
6. Zupa z chili 3 galeony



Dania glówne




1. Gulasz wołowy 3 galeon
2. Placek nadziewany siekaną wątróbką i cynaderkami 2 galeon
3. Pieczona wieprzowina 1 galeon
4. Jajecznica na tostach 2 galeony
5. Pieczone Kiełbaski 4 galeony
6. Pstrąg pieczony 4 galeony
7. Wątróbka z cebulką 2 galeony
8. Golonka z kapustą 5 galeonów



Napoje Bezalkoholowe




1. Eksplodująca lemoniada 2 sykle (Wypicie lemoniady może zagrozić zdrowiu pijącego)
2. Sok pomarańczowy 2 sykle
3. Wiążący język miąższ cytrynowy 4 sykle
4. Woda Goździkowa 5 sykli
5. Woda 1 sykl



Alkohole




1. Piwo 1 galeon
2. Ognista Whisky 2 galeony
3. Wódka 5 sykli
4. Miód pitny 5 sykli


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 28, 2019 4:48 pm, w całości zmieniany 4 razy
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 27, 2019 5:59 pm

Pub Pod Trzema Miotłami


Dania główne




1. Bułeczki dyniowe 2 galeon
2. Klopsiki z sosem cebulowym 3 galeon
3. Pieczona wieprzowina 1 galeon
4. Naleśniki z syropem klonowym 2 galeony
5. Kornwalijski pasztet 3 galeony



Desery

1. Szarlotka  2 sykle
2. Sernik (różne smaki) 3 sykle
3. Muffiny 4 sykle




Napoje Bezalkoholowe




1. Piwo kremowe 3 sykle
2. Gazowany sok pomarańczowy Ottera 3 sykle
3. Sok dyniowy 2 sykle
4. Woda Goździkowa 5 sykli
5. Kakao 2 sykle
6. Napar z tykwobulwy 6 sykli



Alkohole




1. Piwo 1 galeon
2. Ognista Whisky 2 galeony
3. Rum porzeczkowy 3 galeony
4. Brandy 2 galeony
5. Gorące wino z korzeniami i koglem−moglem 1 galeon


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 28, 2019 4:55 pm, w całości zmieniany 2 razy
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 27, 2019 6:09 pm

Gospoda Pod Świńskim Łbem


Dania glówne




1. Marynowany Węgorz 2 galeony
2. Smocze jaja 4 galeony
3. Śledź w oleju 1 galeon
4. Papryka marynnowana 1 galeon



Alkohole




1. Mózgotrzep 2 galeony
2. Ognista Whisky 1 galeon
3. Wino pokrzywowe 3 galeony
4. Wódka 5 sykli
5. Koniak 4 galeony


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 28, 2019 6:06 pm, w całości zmieniany 2 razy
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 27, 2019 6:55 pm

Herbaciarnia u pani Puddifoot


Napoje




1. Herbata z lipy z miodem 2 galeony
2. Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową 1 galeon
3. masala chai - herbata po indyjsku 5 galeonó
4. Herbata lipowa 2 galeony
5. Herbatka z Czystka 3 galeony
6. Herbata z anyżem 1 galeon
7. Herbata miętowa 2 galeony
8. Zielona herbatka kwiatowa 4 galeony
9. Herbata z pomarańczą 3 galeony
10. Herbata z sokiem z cytrusów i cynamonem 2 galeony
11. Herbata z migdałami oraz mlekiem 1 galeon



Na słodko




1. Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie 2 galeony
2. Ciasto z wiśniami i kremem 3 galeony
3. Ciasto dyniowe 3 galeony
4. Pełnoziarniste brownie z rumem i wiśniami 1 galeon
5. Tiramisu 2 galeony
6. Kokosanki 1 galeon
7. Sernik 3 sykle
8. Szarlotka 4 sykle


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 28, 2019 6:08 pm, w całości zmieniany 1 raz
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 27, 2019 7:22 pm

Bar "U bandyty Keitha"


Zupy




1. Zupa kukurydziana 2 galeony
2. Chowder amerykański 1 galeon
3. Kalifornijska zupa z cukinii i oregano 3 galeony
4. Luizjańska zupa z kukurydzą i krewetkami 2 galeony
5. Zupa rybna z ziemniakami 3 galeony



Dania główne




1. Pancakes 2 galeony
2. Pikantne skrzydełka 5 galeonów
3. Burgery 3 galeony
4. Corn dog 2 galeony
5. Mac and cheese 4 galeony
6. Hot-Dog 2 galeony
7. Smażone krążki cebulowe 4 galeony



Desery




1. Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami 3 galeony
2. Babeczki z polewą 1 galeon
3. Pancakes z borówkami i bitą śmietaną 2 galeony
4. Tort dyniowo-pomarańczowy 5 galeonów



Napoje




1. Lemoniada 3 galeony
2. Herbata 2 galeony
3. Sok pomarańczowy 1 galeon
3. Kawa parzona 2 galeony
4. Kawa z ekspresu 3 galeony
5. Woda 1 galeon



Alkohole




1. Chichacz 1 galeon
2. Ognista Whisky 1 galeon
3. Mózgotrzep 2 galeony
4. Piwo 1 galeon
5. Wódka 5 sykli
6. Tequila 4 galeony


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 28, 2019 6:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 27, 2019 7:40 pm

Bar "Kawiarnia Niemen"


Herbaty




1. Herbata Ceylon z dodatkiem jabłek i cynamonu 11 galeonów
2. Herbata Yunnan z ananasem i bławatkiem 16 galeonów
3. Zielona herbata Sencha z dodatkiem ananasa, mango, kwiatu granatu oraz kwiatu lotosu 10 galeonów
4. Gorąca kompozycja owocowa z ananasem, papają, jabłkiem, wiśnią i rodzynkami 12 galeonów
5. Herbata biała cesarska 16 galeonów
6. chińska herbata czarna 10 galeonów
7. Czarna herbata cejlońska z dodatkiem cytryny, truskawki, żurawiny, brzoskwini oraz bławatka 16 galeonów
8. Zielony Rooibos z dodatkiem mango i marakui 13 galeonów
9. Indyjska zielona herbata 10 galeonów
10. Herbata czarna z dodatkiem karmelowych kostek 14 galeonów



Kawy




1. Espresso 10 galonów
2. Americano 12 galeonów
3. Cappuccino 10 galeonów
4. Kawa mrożona 13 galeonów
5. Irish coffee 10 galeonów



Ciasta




1. Szarlotka 6 galeonów
2. Ciasto kawowe 8 galeonów
3. Ciasto czekoladowe 7 galeonów
4. Ciasto z orzechami i jabłkami 10 galeonów
5. Sernik na zimno 7 galeonów
6. Drożdżówki z makiem 5 galeonów


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 28, 2019 6:18 pm, w całości zmieniany 2 razy
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 27, 2019 8:00 pm

Restauracja Meloun


Zupy




1. Meksykańska zupa z kukurydzy 6 galeonów
2. Brokułowa zupa-krem 7 galeonów
3. Zupa krem z pora i ziemniaków 5 galeonów
4. Mleczna zupa dyniowa 10 galeonów
5. Krem cukiniowo-czosnkowy 8 galeonów
6. Francuska zupa krem z kasztanów 12 galeonów



Dania Główne




1. Panierowane roladki schabowe z włoską nutką 14 galeonów
2. Duszona łopatka z prawdziwkami 10 galeonów
3. Roladki schabowe z pieczarkami w sosie 13 galeonów
4. Pikantna pieczeń rzymska 10 galeonów
5. Kaczka w sosie brzoskwiniowym 12 galeonów



Desery




1. Lody bananowe z imbirem 10 galeonów
2. Sernik z mlekiem kokosowym i musem 16 galeonów
3. Kremówka na krakersach 10 galeonów
4. Borówkowiec 13 galeonów
5. Sernik z galaretkami 10 galeonów



Napoje




1. Herbata z lipy z miodem 10 galeonów
2. Gorąca czekolada 12 galeonów
3. Woda 3 galeony
4. Kawa z kardamonem 10 galeonów
5. Sok przecierowy z winogron 12 galeonów
6. Lemoniada arbuzowa 8 galeonów



Alkohole




1. Szampan 8 galeonów
2. Wino 6 galeonów
3. Wino pokrzywowe 5 galeonów
4. Wino Superior 10 galeonów
5. Ajerkoniak 9 galeonów
6. Brandy 5 galeonów
7. Sherry 4 galeony


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 28, 2019 6:16 pm, w całości zmieniany 1 raz
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 27, 2019 8:10 pm

Pub Zgniłe Jabłko


Coś na ząb




1. Marynowany Węgorz 1 galeon
2. Ogniste ogórki 2 galeony
3. Grzyby w pomidorach 4 galeony
4. Śledź w oleju 3 galeony
5. Marynowane grzyby 5 galeonów
6. Tatar 4 galeony
7. Marynowane śledzie na ostro 2 galeony



Alkohole




1. Ognista Whisky 1 galeon
2. Mózgotrzep 2 galeony
3. Nalewka z pigwy 3 galeony
4. Wódka 5 sykli
5. Koniak 2 galeony
6. Piwo  1 galeon
7. Nalewka wiśniowa 5 galeonów


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pon Sty 28, 2019 6:13 pm, w całości zmieniany 1 raz
Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Nie Sty 27, 2019 8:12 pm

Bar Mandragora


Przekąski




1. Ogniste ogórki 2 galeony
2. Grzyby w pomidorach 4 galeony
3. Śledź w oleju 3 galeony
4. Tatar 4 galeony
5. Bułeczki dyniowe 2 galeony
6. Pieczone Kiełbaski 4 galeony
7. Marynowany Węgorz 1 galeon



Alkohole




1. Gorące wino z korzeniami i koglem−moglem 1 galeon
2. Mózgotrzep 2 galeony
3. Arak 4 galeony
4. Armagnac 4 galeony
5. Calvados 2 galeony
6. Cydr 1 galeon
7. Tequila Silver 4 galeony
8. Sherry 2 galeony


Rudolf Greengrass
Gryffindor
Rudolf Greengrass

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Pią Lut 01, 2019 11:39 am

Bar pod Chichoczącym Gryfem


Zupy




1. Zupa z chili 3 galeony
2. Fasolowa 2 galeony
3. Zupa rybna z ziemniakami 3 galeony
4. Flaki 2 galeony




Dla głodomorów




1. Klopsiki z sosem cebulowym  3 galeony
2. golonka po bawarsku 5 galeonów
3. Grzyby w pomidorach 4 galeony
4. Śledź w oleju 3 galeony
5. Wątróbka z cebulką 2 galeony
6. Gulasz wołowy 1 galeon



Desery




1. Pudding (różne smaki) 6 sykli
2. Muffiny 4 sykle
3. Keks 2 sykle
4. Krajanka z melasy 5 sykli
5. Dyniowy mus 10 sykli
6. Ciasto Drożdżowe 5 sykli
7. Sernik 3 sykle



Napoje




1. Bąbelkowa herbata brzoskwiniowa 2 galeony
2. Piwo kremowe 3 sykle
3. Gazowany sok pomarańczowy Ottera 3 sykle
4. Kakao 2 sykle
5. Woda 1 sykl
6. Soki owocowe 6 sykli
7. Herbata z lipy z miodem 2 galeony
8. Zielona herbatka kwiatowa 4 galeony



Alkohole




1. Chichacz 3 galeony
2. Rum porzeczkowy 2 galeony
3. Sherry 2 galeony
4. Ognista Whisky 1 galeon
5. Wino pokrzywowe 3 galeony
6. Wino skrzatów 1 galeon
7. Wódka 5 sykli


Ostatnio zmieniony przez Rudolf Greengrass dnia Pią Lut 01, 2019 1:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Sponsored content

Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone) Empty Re: Cennik (Jedzenie i napoje oraz menu) (skończone)

Powrót do góry
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach